Beng Kung Belly Binding een eeuwenoud gebruik, doorgegeven van vrouw op vrouw, generatie op generatie al eeuwen zagen ze de voordelen die het heeft om de buik na de bevalling met deze techniek in te binden.

Een 17 meter lange doek en speciale knooptechnieken zorgen ervoor dat de vrouw ondersteuning heeft maar toch nog vrij kan bewegen, het buikgebied wordt ontlast en krijgt de mogelijkheid om in alle rust te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. 

Deze oude wijze vrouwen uit Malasiee waren zich al lang bewust van het gene wat een vrouw na haar bevalling nodig had, het 4e trimester of ook wel de 40 dagen kraamtijd was bij hun al van groot belang, zij zagen de geestelijke en lichamelijk voordelen wat het had als een vrouw 40 dagen de tijd nam om te rusten en te herstellen na haar bevalling. In deze 40 dagen werd de vrouw volledig verzorgd, er werd gekookt, schoongemaakt, zij werd gemasseerd met helende verwarmende kruiden olieen en haar buik werd liefdevol ingebonden. Door de rust en liefde die zij ontving kon ze volledig helen, herstellen en de band met haar baby versterken.

\Wat zijn de voordelen van Bengkung Belly Binding?

 

 • Buikbinden brengt de heupen, buik en ribben terug bij elkaar en geeft zo steun aan de interne organen, spieren, gewrichten en botten. Dit gebeurt samen met behulp van het hormoon relaxine, een hormoon dat op het einde van de zwangerschap zorgt voor verslapping van de baarmoeder en ligamenten van de bekkengordel, zodat de bevalling zonder problemen kan verlopen. Dit hormoon is ook na de bevalling nog een aantal weken aanwezig. Buikbinden is gedurende deze eerste weken postpartum het meest effectief.

 • Buikbinden ondersteund en helpt om hangen tijdens de borstvoeding tegen te gaan waardoor er geen rugklachten ontstaan door een verkeerde houding. In het begin van het voeden gebeurt het regelmatig dat een moeder haar borst naar de baby brengt in plaats van de baby naar haar borst. Veel vrouwen nemen een slechte en hangende positie dan voor lief. Met een Belly Bind kan je niet gaan hangen, zodat pijn in de gehele rug voorkomen kan worden.

 • Belly Binding helpt om de baarmoeder sneller te laten krimpen na de bevalling. Als je net bevallen bent is de baarmoeder nog zeer groot, en in de tijd dat deze krimpt tot de grootte van een peer of vuist helpt het buikbinden met het sneller afvoeren van het bloed. Vrouwen stoppen sneller met bloeden en hun baarmoeder krimpt sneller. Ze verliezen zo minder energie en kunnen sneller herstellen.

 • Buikbinden volgens de Bengkung manier helpt bij een diastasis recti. Diastase van de buikspieren is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De rechte buikspieren wijken iets uiteen door de rek en onder invloed van de zwangerschapshormonen. Hierdoor ontstaat er een ruimte van enkele centimeters. Dit zal na de bevalling weer herstellen tot de normale 1 cm. Echter wanneer de buikspieren verder uiteen wijken kan er een breukje ontstaan in het onderliggende peesblad. Na de bevalling is er dan een holte tussen de spieren waar de organen doorheen kunnen komen. De Bengkung Belly Binding brengt de spieren weer bij elkaar, zodat het weefsel sneller kan helen.

 • De weefsels die het bekken, het heiligbeen en het schaambeen met elkaar verbinden worden tijdens de zwangerschap onder invloed van het hormoon relaxine week. Bij sommige vrouwen ontstaat er daardoor iets teveel ruimte tussen de aanknopingspunten van het bekken. Het bekken wordt dan erg beweeglijk en veroorzaakt pijnklachten. De Belly Bind helpt in het bij elkaar brengen van deze ruimtes, waardoor dit op een zachte ondersteunende manier kan helen.

 • Belly Binding houdt het hele buikgebied lekker warm en beschermd. Warmte is zeer belangrijk voor het helingsproces na de bevalling.

 • Belly Binding geeft een beschermend en geborgen gevoel en kan helpen als de moeder overvallen wordt door alle emoties na de geboorte. Het Houdt energetisch de invloeden van buitenaf enigszins op een afstand, zodat je meer gecentreerd kan blijven in een tijd waarin je je overvallen kunt voelen door al het nieuwe wat op je pad komt. In het buikgebied bevindt zich de zonnevlecht waardoor emoties en gevoelens van buitenaf binnen kunnen komen dit is door de Belly Bind bedekt zodat je beter bij jezelf kunt blijven.

Voor het inbinden geef ik eerst een behandeling met Moxa wat verwarmend en helend werkt daarna word de buik gemasseerd met een warme olie die bestaat uit Castor olie en verschillende helende en verwarmende etherische oliën, de buik word afgedekt en verwarmd hierna worden de voeten gemasseerd waarin ik vooral aandacht besteed aan de drukpunten die ondersteunend werken om de hormonen weer in balans te brengen, het is ook mogelijk om te kiezen voor een andere vorm van massage, dit overleggen we samen. Daarna word de buik ingebonden. Voor het meest helende effect houd je de Belly Bind in het begin de gehele nacht en dag om. In de oorspronkelijke Maleisisch traditie wordt de Belly Bind 40 dagen gedragen, dit is praktisch niet haalbaar in ons drukke leven daarom raad ik aan voor het beste resultaat de Belly Bind 12 – 24 uur per dag te dragen gedurende minimaal 5 – 10 dagen en tot 6 weken postpartum. Meestal werk ik met 3 consulten, tijdens het 1e consult bind ik zelf de buik in, in de 2 daarop volgende consulten leer ik jou zelf de buik in te binden.

Waarom je beter de buik kunt inbinden met een Belly Bind in plaats van een elastische sluitband?

 

 1. Met een Belly Bind bind je de buik in vanaf de heupen tot de onderkant van de borstkast hierdoor ondersteunt het niet alleen ter hoogte van de taille maar ondersteunt het ook de ribben en de heupen om hun normale positie weer in te nemen dit is niet het geval bij een elastische sluitband waar alleen maar een gedeelte van de buik mee wordt bedekt.
 2. De Belly Bind wordt volledig aangepast op jou lichaam, ook dit is niet het geval bij een elastische sluitband, Je kunt dit vergelijken met een broek, je kunt je voorstellen dat een op maat gemaakte broek altijd veel beter zit als een standaard model. Iedere mens is anders en iedere vrouw heeft een uniek lichaam, er zijn er geen 2 hetzelfde van.
 3. De Belly Bind is gemaakt van zachte katoenen stof in plaats van harde baleinen of klittenband die de huid kunnen snijden en erg pijnlijk kunnen zijn als je gaat zitten of liggen, vooral bij vrouwen die een keizersnee hebben gehad kan een elastische sluitband erg pijnlijk zijn.
 4. Een elastische sluitband rolt vaak op, iets waar je veel minder last van hebt bij een Belly Bind.