De helende werking van Kamille rondom de zwangerschap en geboorte

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 10:51

Kamille is een klein paardebloemachtige plant. Kamille word vaak gebruikt voor verlichting van maag en darmklachten, het heeft van nature een ontspannen en verlichtende werking. Maar Kamille is goed voor veel meer als dat! Ook in de zwangerschap, de bevalling en na de geboorte heeft het vele voordelen zowel voor jou als moeder als voor je baby. Kamille is een verkoelend kruid en bevat zwavel en ijzer. Let op! overmatig gebruik van Kamille kan braken opwekken, neem daarom nooit meer als twee glazen kamille thee per dag dan weet je zeker dat je alle voordelen uit kamille haalt.

 

Eigenlijk zou je altijd zo goed mogelijk voor jezelf moeten zorgen helaas doen we dat niet altijd maar wanneer we zwanger zijn staan we hier vaak wel bij stil, en willen we zo gezond mogelijk leven want dan gaat het niet meer alleen om jou maar ook om je ongeboren kind. Alles wat jij naar binnen krijgt of dat via je huid is of je mond, krijgt jou kindje ook naar binnen. Daarom raad ik altijd aan om zo veel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken die mild voor jou en je baby zijn. 

Hier is kamille een van! Het is natuurlijk en het kan geen kwaad aan richten voor jullie gezondheid. Je kan er voor kiezen met kwaaltjes direct naar het schap bij de drogist of apotheek te rennen, maar bij deze producten zit altijd van alles toegevoegd. Je kan ook zelf aan de slag gaan en zo weet jij precies wat jij en je baby naar binnen krijgen. Blijven klachten aanhouden raadpleeg dan altijd een arts! Kamille is ter ondersteuning en niet ter vervanging. 

Hoe kunt u Kamille gebruiken in de zwangerschap en de kraamtijd?

 

Tijdens de zwangerschap

Brandend maagzuur

Tijdens de zwangerschap kan je vaak last krijgen van brandend maagzuur. Kamille thee kan hierbij helpen voor verlichting. Drink twee maal daags een klein kopje kamille thee en voel wat het voor jou doet.

Vaginale infectie

Door jou zwangerschap veranderen de hormonen in je lichaam hierdoor ben je gevoeliger voor een vaginale infectie. Kamille werkt ontstekingsremmend, door een zit bad te nemen met Kamille kunnen de klachten verholpen worden daarnaast werkt kamille verzachtend en dit kan erg fijn zijn om het genitale gebied te verlichten.

Aambeien 

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van aambeien. Je kan dan last hebben van jeuk en pijn. Een zit bad met Kamille kan hierbij zorgen voor verlichting en verzacht de jeuk. Heb je geen zitbad dan zou je de kamille in een kopje kunnen doen, hier kokend water over gieten en daarna de kamille in een washand doen en tegen de aambeien aanhouden. 

Blaasontsteking

Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt voor verlichting en is daarom ook ideaal om te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.

Slapeloosheid

Aan het eind van je zwangerschap gaat het slapen vaak moeilijker, sommige mensen zeggen dat dit bedoeld is zodat jij en je lichaam vast kunnen wennen aan de gebroken nacht wanneer je een baby hebt. Omdat kamille rustgevend is is het de ideaal drank om te drinken tijdens een slapeloze nacht.

Spanning

Ik ga er zelf vanuit dat alles wat jij voelt tijdens jou zwangerschap  jou baby ook voelt. Het is daarom erg belangrijk om zo lekker als mogelijk in je vel te zitten. Dit is natuurlijk niet altijd haalbaar, als het om wat voor reden dan ook niet lukt, probeer dan toch de tijd en ruimte te nemen om te ontspannen. Hierbij kan kamille weer zijn bijdrage leveren het zorgt voor ontspanning maar ook dat hevige emoties kalmeren. Maak een kopje kamille thee, sluit je af van de buiten wereld en ga in een houding zitten wat voor jou prettig is en adem, probeer zo diep mogelijk naar je buik te ademen en drink rustig je kopje kamille thee op.

 

Bevalling

Tijdens de bevalling kan je veel last hebben van spanning, zowel geestelijk als lichamelijk. Voor een bevalling soepel te laten verlopen is het erg belangrijk dat je ontspannen bent, anders ga je onbewust met je lichaam tegenwerken en hierdoor kan de bevalling veel pijnlijker en langer duren. Drink tussen de weeën door kamille thee, het kan er voor zorgen dat je kalmer en rustiger bent en hierdoor beter kunt ontspannen.

Na de bevalling

Naweeën

De ene vrouw heeft meer last van naweeën als de ander, hoe dan ook het blijft vervelend, je bent al uitgeteld van de bevalling en dan is de pijn nog steeds niet volledig verdwenen. Je kan je buik ligt masseren met kamille olie en er vervolgens een warm gemaakte doek of  een verwarmde kersenpitzak op leggen, dit zorgt voor verlichting.

Knip / ruptuur 

Door de ontstekingsremmende werking van Kamille en de verlichtende werking, kan kamille goed helpen bij de genezing na de bevalling. Maak van de kamille thee en laat het lauw worden spoel hiermee een aantal keer per dag. Het is handig om het te bewaren in een fles en na ieder toiletbezoek hiermee na te spoelen. Je zult merken dat je veel sneller hersteld. Je kunt ook een maandverband dopen in de kamille thee en invriezen, dit werkt erg verlichtend.  Je kunt er ook voor kiezen om vaginaal te stomen met Kamille, zelf raad ik wel aan dit pas te doen als je niet meer helder rood bloed verlies hebt. Er is tegenwoordig veel te vinden over vaginaal stomen, wil je hier meer over weten en wat hiervoor de contra-indicaties zijn, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Stuwing

Veel vrouwen hebben veel last van de stuwing, stuwing is erg belangrijk om de borstvoeding op gang te brengen. Voor verlichting kan je kamille thee zetten en een washand hierin dopen en deze op je borsten leggen. Dit verzacht en is ook goed ter voorkoming van borstontstekingen en kloofjes.

 

Baby krampjes

Heeft je baby last van krampjes dan kan je zijn buikje licht masseren met Rooms Kamille olie, Let goed op! geen gewone Kamille olie maar Rooms kamille olie, dit omdat gewone kamille olie nog te sterk is voor een baby. Gebruik ook nooit pure kamille olie maar Rooms kamille olie die vermengt is met een basis olie en 1 druppel Rooms Kamille olie op 20 ml basisolie Masseer het buikje van je baby met deze olie en dek vervolgens het buikje af met een warme doek of kersenpitzakje. In mijn webshop kan je ook olie kopen die speciaal bestemd is voor krampjes bij baby's, de olie is 100% natuurlijk, ook kun je kersenpitzakjes in de webshop kopen die speciaal ontwikkeld zijn voor het buikje van een baby. In een later blog ga ik een filmpje plaatsen met een massage techniek voor darmkrampjes, dus hou het in de gaten!

 

Dit zijn een paar voordelen van kamille maar er zijn er nog vele meer! 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.