HELENDE KRUIDEN IN DE KRAAMTIJD

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 16:44

HELENDE KRUIDEN IN DE KRAAMTIJD

Kruiden worden al generatie op generatie gebruikt. Er was een tijd dat er nog geen chemische geneesmiddelen bestonden, toen werd er gebruik gemaakt van de kracht van de natuur, van helende kruiden.

Voor mij is er geen ander moment als de baring in het leven van een vrouw waarbij zij dichter bij haar oerinstinct staat, bij haar natuur. De meest soepele baringen zijn baringen waarin zij zich volledig over kan geven aan haar lichaam, waarin zij vertrouwt op de natuur, waarin zij zich veilig voelt en haar lichaam het werkt laat doen.

 

Daarom voelt het voor mij als zo natuurlijk dat kruiden een rol behoren te spelen in het herstel na een bevalling, een moment dat je zo dicht bij je oer staat, bij jouw natuur.

Steeds meer kennis van de natuur gaat verloren, steeds minder mensen leren nog over de helende werking van ons plantenrijk terwijl het ons zoveel goeds te brengen heeft. Daarom wil ik in dit blog hier graag de aandacht voor vragen en wil ik jou een kleine blik geven in verschillende helende kruiden die ondersteunend kunnen werken in de kraamtijd. Ik wil hier wel direct bij zeggen dat het ondersteund en dus geen vervanging is bij ernstige klachten. Ik raad altijd aan bij klachten een arts te raadplegen, ook bij enige twijfel. Onderschat de kracht van de natuur niet, gebruik jij medicijnen? raadpleeg dan altijd eerst een arts of het gebruik van jouw medicijnen samen kan met het kruid dat jij wilt gebruiken.

Je kunt kruiden op verschillende manieren inzetten in de kraamtijd. Dit kan zijn om er thee van te trekken, te bereiden in een maaltijd, voor zitbaden, stoombaden, als spoeling voor de vulva,  healing pads of als een kompres.

 

Welke kruiden kun je gebruiken in de kraamtijd?

Een aantal kruiden die je kunt gebruiken in jouw kraamtijd vind je hieronder. Deze kruiden hebben vaak een een antiseptische, ontstekingsremmende, helende en verzachtende werking en zijn daardoor alle goed te gebruiken in de kraamtijd.

 

 

Kruid waar kan dit kruid jou ondersteuning bij bieden in de kraamtijd? Te gebruiken als:
Arnica Wondhelend, verzachtend, ontstekingsremmend. Kompres, vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad.
Smeerwortel Wondhelend, doet de bloedvaten samentrekken, het prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw granulatieweefsel en stimuleert ook de celdeling. Vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad.
Lavendel Ontspannend, rustgevend, kalmerend. Lavendel is ook effectief bij bacterien, virussen en schimmel. Thee, vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad, kompres.
Weegbree Verfrissend, reinigend, antibacterieel, weert ontstekingen, werkt verzachtend. Helpt het lichaam overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren daarnaast werkt het ook bloedstelpend. Vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad. Bij aambeien een blad kneuzen en het vrijgekomen vocht op de aambei smeren.
Kamille Helend, verzachtend. Wil je meer over dit bijzondere bloempje weten en hoe te gebruiken in de zwangerschap en de kraamtijd, lees dan mijn blog "de helende werking van kamille" Thee, kompres, vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad, healing pads.
Rode frambozenblaadjes Zorgt ervoor dat wonden eerder helen Thee, vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad.
Duizendblad Werkt bloedstelpend en wondhelend Vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad
Goudsbloem (calendula) Ontstekingsremmend, wondhelend, ontsmettend, verzachtend Thee, vulva spoeling, yoni steaming, kompres, healing pads, kruidenbad
Vrouwenmantel Bloedstelpend, infectiewerend, helpt na de geboorte de baarmoeder sneller naarr haar oorspronkelijke omvang terug te brengen en het weefsel te herstellen. Thee (direct na de bevalling kan het ernistige bloedingen voorkomen), vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad.
Citroenmelisse Geeft troost, ontspant, helpt bij het verwerken van heftige emotie's tijdens een bevalling. Ook helpt het goed met het verwerken van prikkels van buitenaf. Thee, kruidenbad.
Rozenblaadjes Verzacht zowel lichamelijk als emotioneel, helpt balans te brengen in de emoties. Thee, vulva spoeling, yoni steaming, kruidenbad.
Knoflook Antibacterieel, ontsmet, oppepper immuunsysteem, antioxidant. 6 teeentjes fijn malen en het sap toevoegen aan het badwater of mengen met een kruiden mix (deze hoeveelheid is gebaseerd op een ligbad), NIET gebruiken op een kompres want daar is het veel te heftig voor!

Wil jij meer weten hoe je de kruiden precies moet gebruiken? Hoe yoni steaming werkt? Hoe je een kompres maakt? Wanneer je weer een kruidenbad kan en mag nemen na de bevalling? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies. 

Zoals je ziet zijn er vele kruiden die erg nuttig kunnen zijn in de kraamtijd met ieder zijn eigen krachtige eigenschap. Ik heb mij nu alleen gericht op de kraamtijd maar als je zou gaan kijken wat alleen al dit lijstje kruiden nog meer voor jou zou kunnen beteken in het dagelijkse leven is het zonde dat je er vaak gewoon voorbij loopt op straat of in het bos. Lijkt het jou leuk om meer te gaan doen met kruiden en ze misschien wel zelf te gaan plukken? let dan wel goed op waar je ze plukt, het beste is dit te doen waar niet veel auto's rijden zodat ze niet vervuild zijn pluk ook liever niet vooraan in het bos of dicht bij de grond omdat hier vaak hondjes plassen. 

Vind je het leuk om naar aanleiding van dit blog je eigen kruiden te gaan inkopen kies er dan voor om biologische kruiden te kopen!

Liever een kant en klare kruidenmix voor in de kraamtijd?

Speciaal voor jou heb ik er 1 samengesteld die bestaat uit alleen de beste kruiden, puur natuurlijk en helemaal gericht op de kraamtijd!

Daarbij ontvang je ook nog is een aantal leuke recepten die je ermee kunt maken!

Bestel de kruidenmix snel in de webshop!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.