"19 jaar en zwanger, onzekere relatie en geen contact met ouders..

Ik ga alleen bevallen, niemand wil ik erbij hebben, dit kan ik wel alleen."

Als moeder zijnde, en ook mijn eerste dochter gekregen te hebben op 19 jarige leeftijd, wel omringd door ouders en vader van het kind, denk ik dat dit alleen doen op deze leeftijd wel heel eenzaam en verdrietig is en misschien zelfs wel traumatisch kan zijn, daarom rade ik haar aan een Doula te zoeken, natuurlijk had deze 19 jarige niet het vermogen ervoor, ik heb voorgesteld om rond te bellen en te kijken of er een Doula in opleiding was die dit gratis wou doen. Maar toen kreeg ik de vraag: wil jij er niet voor mij bij zijn, wil jij mij niet helpen?

Natuurlijk wou ik dat, ik werkte al geruime tijd met zwangere, zwangerschap en alles daarom heen was een van mijn passies, geweldig hoe het lichaam van een vrouw werkt, uniek maar toch zijn wij vrouwen allemaal het zelfde, baring is voor mij oerkracht, schitterend hoe krachtig iedere vrouw is, hoe iedere vrouw deze oerkracht in zich heeft en hoe deze kracht tijdens baring naar buiten wordt gebracht, geweldig!. Al langere tijd was ik aan het overwegen om een Doula opleiding te gaan volgen, dit zou voor mij de ultieme test zijn om te kijken of het Doulaschap iets voor mij was, ik had er al veel over gelezen en gehoord maar ik kon mij ook voorstellen dat het echt aanwezig zijn en ondersteunen van een vrouw tijdens de baring heel anders kon zijn als dat wat ik mij erbij voorstelde.

Deze bevalling heeft mij doen overtuigen van het gene wat ik al langere tijd in mij voelde borrelen, het Doulaschap is mijn missie!

 

Ik ben er van overtuigd dat als je een vrouw / echtpaar kan ondersteunen vanaf het begin van de zwangerschap, als je de volledig reis mee kan reizen je het meest kan bereiken om haar / hun een zo mooi mogelijke bevalling te laten hebben, een liefdevollestart voor hun kind! Door deze reis vanaf het begin te starten leer ik jullie kennen en kan ik beter inschatten waar jullie behoefte aan hebben tijdens de bevalling, er ontstaat hierdoor een band van vertrouwen tussen jullie en mij, iets wat ontzettend belangrijk is tijdens de bevalling, dat de vrouw weet dat het veilig is, dat zij zich alleen maar hoeft te richten op haar baby, zich kan overgeven aan haar baringsgolven! Door te kiezen voor de begeleiding van een Doula tijdens de zwangerschap en bij de bevalling weet de man hoe hij zijn vrouw kan steunen en hoe hij nuttig kan zijn tijdens de bevalling, de vader is onmisbaar in dit gehele stuk. Daarnaast gaat een positieve bevalervaring veel verder als een fijne bevalling, hier hangt vaak ook de toekomst van de vrouw en haar partner en de baby vanaf. Als een vrouw zich tijdens haar bevalling niet gesteund voelt door haar partner is de kans groot dat dit na de bevalling onbewust door suddert en is de kans op scheiding groter. Daarnaast als de moeder een traumatische bevalling heeft kan dit ook doorwerken op het contact tussen haar en haar baby, een positieve beval ervaring is ontzettend belangrijk voor een goed binding tussen moeder en kind, dit is niet alleen het geestelijke verwerkingsstuk maar ook hormonen spelen hier een grote rol in, doordat er b.v. plotseling moet worden over gegaan op een keizersnede veranderd er van alles in de hormonen, het hormoon oxytocine speelt een grote rol in de hechting tussen moeder en kind, door een keizersnede veranderd dit proces waardoor er hier minder of niet van wordt aangemaakt in het lichaam van de vrouw, je kunt je misschien voorstellen hoe hierdoor een verandering plaats vind in de hechting tussen moeder en kind en hoe belangrijk dus zowel de juiste emotionele steun is als het praktische stuk .

Een goede voorbereiding op de bevalling vergroot de kans op een positieve beval ervaring opzienbarend! Hier is geen twijfel over mogelijk! Als je hierbij stil staat, en je staat stil bij het feit hoe een positieve beval ervaring jullie relatie en de relatie met jullie kind beinvloed, sta dan ook is stil bij de gedachte hoe jullie dit kun waarmaken, wat voor jullie de juiste voorbereiding is?

 

Voor mij was het dus duidelijk, hier wil ik iets mee!

Uiteindelijk heb ik nu de knoop door gehakt en start ik in Juni met de Doula opleiding bij BIA.

Met alle liefde ondersteun ik jullie in de toekomst bij jullie bevalling om er zo voor te zorgen dat jullie,

een Liefdevollestart kunnen maken!

Susan Wollaars